Start » utbildning » Vilken träningsform passar dig bäst?

Vilken träningsform passar dig bäst?

träningsformDu har säkert hört det förr; Den bästa träningen är den som blir av. Det må vara en klyscha, men som med de flesta klyschor är det träffsäkert. En av de avgörande faktorerna för att träningen ska bli av är att välja en träningsform som känns lustfylld, som gör att du kan uppnå dina mål både på kort och på lång sikt.

Hur väljer man rätt träningsform?

En början är att fundera över vad du vill få ut av din träning, på kort sikt och i ett längre perspektiv. Är målet en viss tid på det där loppet som du anmälde dig till för ett halvår sedan? Eller att gå ner de där extra kilona som du går och bär på? Vill du bli starkare, smidigare eller få bättre kondition för att orka med vardagen? Vill du träna nu, för att leva ett längre och friskare liv sen?

När du besvarat dessa frågor behöver du ställa dig nästa. Vilken träningsform tycker du är rolig? Föredrar du att träna ensam eller i grupp? Tycker du om en fartfylld dansklass, att lyfta tungt på gymmet eller att jogga i skogen? Idag finns en uppsjö av träningsanläggningar att vända sig till där du kan få professionell hjälp av personliga tränare som lägger upp en träningsplan för dig utifrån vad du vill få ut av träningen. Ett annat alternativ för den som tycker om att träna utomhus är att använda naturens resurser. Jogga i kuperad terräng, simma i en insjö, surfa vid kusten eller utöva yoga i gryningen.

Den enda som kan besvara frågan om vilken träningsform som passar dig bäst är du själv. Naturligtvis kan fysiska hinder, eller var i landet du bor, begränsa vilka slags träningsformer som är möjliga för just dig. Har du tidigare haft problem med dina knän är exempelvis simning en skonsam träningsform.

Sammanfattningsvis är det tre frågor du bör ta ställning till när du väljer träningsform; Vad vill du uppnå med din träning, vilken träning tycker du är rolig, och vilka är dina fysiska förutsättningar?